Suikerziekte

Wat is suikerziekte of diabetes?

Bij gezonde mensen regelt het lichaam zijn bloedsuikerspiegel door aangepaste productie van insuline in de aalvleesklier met zeer strikte afscheiding van dit insuline in het bloed. Bijvoorbeeld, na het eten van suikerrijke producten komen er snel veel suikers vanuit de maag en darmen naar het bloed, deze verhoogde bloedsuikerspiegel is dan een signaal voor de alvleesklier om extra insuline uit te scheiden. Deze insuline zorgt er op zijn beurt voor dat de suiker uit het bloed in onze organen (spieren, hart, …) wordt opgenomen. Zo houdt het lichaam de bloedsuikerspiegel onder controle en zorgt dat organen de juiste hoeveelheden suiker opneemt, en is verantwoordelijk dat de bloedsuikerspiegel binnen bepaalde limieten blijft, niet te laag en niet te hoog.


Bij mensen met diabetes of suikerziekte is dit suikerevenwicht verstoord. Dit kan twee oorzaken hebben:

- Het lichaam maakt onvoldoende of geen insuline aan (type 1 diabetes)

- Insuline kan niet goed binden met zijn receptor op de cel waardoor het effect (het opnemen van suiker) wegblijft (type 2 diabetes)Vanzelfsprekend zijn er ook combinatie van deze oorzaken mogelijk. Bij onbehandelde diabetes kunnen de cellen onvoldoende suiker opnemen uit het bloed waardoor suiker zich gaat ophopen in het bloed. Langere tijd hoge suikers geeft ernstige ziektetoestanden, en hoe nauwkeuriger de bloedsuiker binnen bepaalde grenzen blijft hoe minder diabetische complicaties de patienten ervaren.Zeer dikwijls hebben mensen met suikerziekte (voornamelijk type 2) ook andere metabole afwijkingen, zoals obesitas, slechte vethuishouding, hoge bloeddruk, nachtelijk ademhalingsstoornissen, ... die op hun beurt ook weer lijden tot complicaties zoals hartinfarcten, herseninfarcten/bloedingen, vaatlijden, enzovoorts. Hoe beter de suikerspiegel onder controle, hoe minder bijwerkingen en hoe langer de levensverwachting van deze mensen met diabetes.Hoe helpt nu een hypoxiebehandeling bij CMC tot betere bloedsuikerspiegels?Uit wetenschappelijk onderzoekt is gebleken dat geregelde blootstelling (ongeveer 3 maal per week) aan zuurstofarmere lucht volgende positieve effecten heeft:


- verbeterde bloedsuikerspiegel bij type 2 diabetes lijders

- verbeterde binding van insuline op zijn receptor op de cel bij type 2 diabetes, en van het suikertransport in de cel, m.a.w. insuline in effectiever

- verbeterd vetprofiel: een daling van de “slechte” cholesterolhoudende moleculen (vrije vetzuren, cholesterol en LDL)

- afvallen bij mensen met obesitas (=risicofactor), zeker indien gepaard met beweging, omdat het hongergevoel afneemt. Door de beweging heeft men berekend dat mensen ongeveer 1 jaar langer leven.


CMC is gespecialiseerd om de suikerspiegels van mensen met suikerziekte te regelen, en dit in samenspraak met de huisarts of de specialist.